wtorek, 6 stycznia 2015

Biopierwiastki

             Przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białe pieczywo, rafinowany cukier, oczyszczona sól, łuskany ryż są smaczne, ale nie maja już tych właściwości jakie posiadają te produkty w swym pierwotnym, naturalnym stanie. Do tego dochodzą środki chemiczne, używane do konserwowania żywności, nawozy sztuczne użyźniające z jednej strony glebę, a z drugiej pozbawiające je cennych biopierwiastków, wreszcie zanieczyszczanie atmosfery pyłami przemysłowymi, spalinami samochodowymi itp. Wszystko to sprawia, że nasza żywność jest uboga w wiele cennych makro- i mikroelementów.
        Organizm ludzki potrzebuje następujących 7 podstawowych  biopierwiastków mineralnych: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, siarka i chlor w granicach od 10 do 100 g.
            Siedem innych bioelementów jest dla ustroju pożądanych. Są to: żelazo, miedź, jod, mangan, kobalt, cynk i molibden w ilościach około 1 mg na 100 gram ciała ludzkiego. Są to tak zwane mikroelementy. Sześć innych pierwiastków występuje w tkankach, ale ich funkcje nie są jeszcze dokładnie określone. Są to: glin, bor, selen, lit, kadm i chrom potrzebne w ilościach do 10 mikrogramów. Są to makroelementy. Natomiast wanad, antymon, german, ren i rad należą do elementów śladowych i występują w ilościach do 1 pikograma. I one są nam również potrzebne. Zakłócenie równowagi między poszczególnymi pierwiastkami , zarówno ich niedobór, jaki nadmiar, jest niekorzystne, podobnie jak pojawianie się w organizmie obcych, toksycznych pierwiastków, np. ołowiu czy rtęci. W rezultacie może to doprowadzić do różnych schorzeń. Dlatego musimy stale dbać, aby te pierwiastki były zawsze obecne w naszym pożywieniu. 
           Pierwszym, a zarazem alarmującym sygnałem o niedoborze magnezu jest zmęczenie fizyczne i psychiczne. Może to być również chroniczny katar, zawroty głowy, uczulenia, alergie i wiele innych schorzeń. Magnez znajduje się między innymi w chlebie razowym, mące razowej i sojowej, gorzkiej czekoladzie, kakao, orzech, nasionach roślin oleistych i strączkowych, a także pietruszce, botwinie i szpinaku.
              Nasz organizm nie potrzebuje dużo jodu, jednak jego niedobór powoduje choroby tarczycy. Jod występuje głównie w rybach. Powinien znajdować się również w soli, oprócz magnezu, litu, selenu i cynku. Niestety oczyszczona sól nie zawiera tych pierwiastków. Należy zaopatrywać się w sól nieoczyszczoną.
                   Cynk znajduje się w otrębach i kiełkach pszenicy, płatkach owsianych, chlebie razowym, nasionach dyni i słonecznika, grzybach, czosnku, śledziach i makreli.              Niedobory żelaza obawiają się anemią i przemęczeniem. Żelazo jest łatwiej przyswajane przez organizm jeżeli spożywa je się razem z witaminą C, oczywiście naturalną. Sporo żelaza zawiera wątroba i inne podroby, warzywa, szczaw i szpinak, buraki, poza tym płatki owsiane.
              Wapnia pod dostatkiem jest w mleku i jego przetworach. Fluor chroni zęby przed próchnicą. Kobalt przyczynia się do ogólnej regeneracji ustroju, bierze udział w wytwarzaniu witaminy B12 oraz kwasu foliowego.
                Niedobór selenu przyczynia się do chorób sercowo - naczyniowego.
                     
                           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz