czwartek, 8 stycznia 2015

Cytryna

Występuje w licznych odmianach różniących się wielkością i kształtem owocu uchodziła w starożytnej Grecji i Rzymie za symbol zdrowia. Sok i miąższ z jednej stugramowej cytryny zawiera 70 g wit. C, a więc tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka. 

Sok z cytryny z tartym chrzanem w stosunku 1:4 rozpuszcza drobne skrzepy krwi występujące w naczyniach wieńcowych, co ma znaczenie profilaktyczne  dla ludzi skłonnych do zawałów serca.

Cytryna zawiera witaminę P, która chroni witaminę C przed zbyt szybkim utlenianiem, a więc jej działanie oddala symptomy szkorbutu, któremu sama witamina C nie jest w stanie zapobiec ani go usunąć. Witamina P sprzyja działaniu adrenaliny, która znacznie podnosi wytrzymałość naczyń włosowatych i przepuszczalność jonów wodorowych. Gdy w organizmie występuje niedobór witaminy P, to witamina C, która normalnie jest przyswajana przez człowieka dopiero na końcu jelita grubego, nie spełnia swojej funkcji i wówczas powstaje nieżyt, a po pewnym czasie wrzody, wreszcie nowotwór końcowej części jelita grubego. Zawiera bardzo dużo składników biochemicznych z przewagą składników alkalicznych i może z tego powodu być stosowana pod różnymi postaciami. Cytryna jest w ustach kwaśna, natomiast w żołądku zasadowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz