czwartek, 8 stycznia 2015

Ocet jabłkowy

 
                                                                             
 
Ocet jabłkowy stosowany jest powszechnie w medycynie ludowej ze względu na dużą zawartość potasu, a ponadto fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemu i wielu innych pierwiastków śladowych.

Stosowanie octu jabłkowego rozpowszechniło się w USA wraz z ukazaniem się prac profesora Jarvisa 1 1961 roku.Jego przepisy przeszły do makrobiotyki.

 

Ocet jabłkowy działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku wielu chorób jak np. reumatyzm, przeziębienie, zaburzenia trawienne, wyczerpanie, bóle i zawroty głowy, bóle gardła, nadmiar śluzu w przewodzie pokarmowym, otyłość, choroby skórne. Systematyczne stosowanie octu jabłkowego zapobiega powstawaniu nowotworom a także odmładza. Należy także mieć na uwadze, iż właściwości lecznicze ma tylko naturalnie mętny, powstający podczas długotrwałej fermentacji bez żadnych dodatków chemicznych ocet jabłkowy.Ważne są także jabłka z jakich jest wytwarzany. Im mniej pryskane tym lepsze.

3 komentarze:

  1. Ojcze Mateuszu, chcialabym sukcesywnie zamawiac u Ojca ocet jablkowy. Jestem przekonana, ze jest najlepszej jakosci. Moj email: albukowy@gmail.com
    Rozejrze sie jeszcze po blogu, aby poznac ziola i witaminy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znalazlam juz sklep Ojca, dziekuje, zloze zamowienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znane specyfiki O. Grzgorza Sroki to bardzo dobry wybór jeśli chodzi o wyroby zielarskie. Szeroki wybór tych produktów dostępny jest w sklepie https://e-zielarnia.eu/produkty-zakonne/produkty-o-grzegorza-sroki.

    OdpowiedzUsuń