czwartek, 22 stycznia 2015

Czym jest i co to jest równowaga kwasowo-zasadowa

             Utrzymywanie ustroju w równowadze kwasowo-zasadowej jest jednym z podstawowych warunków jego prawidłowego funkcjonowania, a co za tym idzie - zdrowia. 
           W zależności od rodzaju pożywienia, składniki mineralne mogą wykazywać właściwości zasadowo- lub kwasotwórcze. Dieta zawierająca produkty zwierzęce, jak mięso, jaja, ryby oraz produkty zbożowe, jak chleb, bułki, ciasta, kasze - mają działanie zakwaszające  ustrój, gdyż produkty te zawierają duże ilości siarki, fosforu i chloru. Natomiast produkty roślinne, jak jarzyny i owoce, zawierające potas, wapń i sód powodują alkalizację ustroju. By móc utrzymać równowagę kwasowo-zasadową ustroju, należy spożywać trzykrotnie więcej produktów alkalizujących niż zakwaszających. 
                       
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zakwaszenie-organizmu-objawy-jak-dbac-o-rownowage-kwasowo-zasadowa_36072.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz